Toen iemand mij een jaar of drie geleden voorspelde dat de traditionele website langzaam aan terrein zou gaan verliezen en misschien wel helemaal zou verdwijnen heb ik die persoon hartelijk uitgelachen. Ik had mijzelf net met een aantal cursussen het maken van websites eigen gemaakt en geloofde heilig in vooral het zakelijke effect van een goeie site: bondige informatie, mooie foto’s, flitsende filmpjes en ik kon laten zien wat ik allemaal als freelance journalist en dj voor werkzaamheden deed.
Met de komst van social media heb ik mijn mening de afgelopen twee jaar wel bijgesteld. Ik ben sinds een kleine twee jaar een fanatiek twitteraar en gebruik ook volop andere social media. En ik geloof inmiddels ook heilig dat de traditionele website z’n langste tijd heeft gehad. Verdwijnen zal-ie nooit, maar de website krijgt met de niet te stuiten opkomst van social media als Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ en Behance een volstrekt ander doel.
Laat ik het op mijzelf toespitsen: mijn eigen website www.jansenmedia.nl is er sinds kort een zonder toeters of bellen. Een simpele portal, die je op een snelle manier vertelt wie ik ben, wat ik doe en hoe je mij kunt bereiken. Precies, een visitekaartje op internet. Niets meer en niets minder. Via dat visitekaartje kun je naar mijn social media-pagina’s navigeren. Zakelijk zijn Facebook en Behance voor mij het belangrijkste. Onder de paraplu van mijn prive-Facebookaccount heb ik sinds kort een zakelijke Facebookpagina gemaakt: www.facebook.com/jansenmedia. Daar kan ik alles kwijt wat ik kwijt wil: filmpjes die ik voor PSVtv maak, foto’s die ik wil delen, info over verhalen die ik voor magazines schrijf, mijn DJ-activiteiten, kortom: alles kan erop, zonder de noodzaak van dure en uitgebreide hostingruimte of een vaak kostbaar content managementsysteem.
En Facebook is gratis en biedt mij bovendien de interactie die ik zoek: vrienden, collega’s en relaties kunnen reageren op wat ik erop zet, ze kunnen mijn informatie weer met hún vrienden of relaties delen, ik kan vrienden en relaties uitnodigen voor een event en op die manier reikt mijn inhoud véél verder dan-ie ooit via een traditionele website zou komen. Datzelfde geldt overigens voor de Facebookpagina van mijn disco-evenement Classics Dance Night. Bovendien ontdekte ik een jaar geleden Behance Network, een social media-platform voor creatieve professionals. Op www.behance.net/eddyjansen staat mijn portfolio: van commercials die ik de afgelopen jaren heb gemaakt tot de huisstijl van Classics Dance Night; van een aantal websites van mijn hand tot voetbalsamenvattingen met mijn commentaarstem. Het Behance Network is net als Facebook gratis toegankelijk en biedt voldoende uploadruimte voor al je materiaal. En: het is voor iedereen bereikbaar. En natuurlijk is er ook www.linkedin.com/in/jansenmedia voor mijn uitgebreide CV, mijn twitteraccount die ik fifty-fifty zakelijk gebruik en mijn WordPress-blogpagina https://eddyjansen.wordpress.com. En dan zou ik nog bijna mijn Runkeeper-account www.runkeeper.com/user/eddyjansenvergeten, waarop al mijn sportieve inspanningen te volgen zijn.
Om al die dingen op een traditionele website kwijt te kunnen zou ik veel hostingruimte nodig hebben plus een waarschijnlijk veel te duur CMS. En dan nog is het afwachten wie mijn site gaat bezoeken! Dankzij alle social media en het gebruikersgemak daarvan ben ik van dat probleem in elk geval af.
Interessant,
Ik zag deze link voorbij komen doordat iemand je retweette, en ik heb het eens bekeken. Ben het er overigens niet echt mee eens. Social Media is een krachtig middel, maar in jouw verhaal en manier van gebruik totaal overrated naar mijn mening. Wanneer ik op je site kom, zie ik wat beknopte info, en thats it. Kan eigenlijk (op de social media icons na) nergens op klikken om meer te weten te komen, over wat een potentiele klant van je te weten zou willen komen (er vanuitgaande dat je nog steeds die freelancer bent, waarvan je in het begin van dit stukt zegt dat je dat was, zelfs dat wordt me nog niet direct duidelijk). Natuurlijk kan ik de social media icons gebruiken om naar diverse andere plekken te surfen, waar ik wellicht aan die info kan komen. In dit geval staan er 9 (!) icoontjes, en op de laatste na wordt het mij nog onduidelijk op welk van de pages ik de info kan vinden, welke ik zoek. Wanneer ik dan bijvoorbeeld de eerste aanklik (Twitter dus), en ik kijk eens naar de laatste 3 tweets, dan zie ik wat je nu aan het doen bent, wat je straks gaat eten, en dat je binnenkort op vakantie gaat. Dikke prima, maar dat was waarschijnlijk niet de info die een potentiele klant zocht. Volgende link dan… (LinkedIn), wall of text, met vooral een CV. Prima, maar zocht ik niet… kun je je indenken dat er nu al mensen afgehaakt zijn? Op je facebook zie ik vervolgens ook een soort van timeline, met de nieuwste artikelen bovenaan, niet echt gecategoriseerd (of in ieder geval, niet voor zover ik nu als onervaren facebookgebruiker kan zien), etc etc. Door het lezen van dit blog weet ik nu dat ik voor een portfolio op je behance site moet zijn, terwijl dat op de site pas het 5e icoontje is (het punt waarbij mensen de moed allang opgegeven hebben om nog flink te gaan graven). Onoverzichtelijkheid ten top.
Grote denkfout die er gemaakt wordt is dat ‘iedereen’ alle soorten van social media gebruikt, en er ook hartstikke in thuis is. Ikzelf ben dan toevallig een twittergebruiker, en ergens heb ik ook nog wel een ongebruikt google+ account liggen, maar daar houdt het op. Ik gebruik geen facebook, en heb daar ook totaal geen trek in. Daarnaast : bedrijven die mij voor informatie naar facebook verwijzen, dat vind ik persoonlijk al net zoiets als wanneer ik een bedrijfswagen zie rijden, met een bedrijfsnaam@hotmail.com op de achterkant geplakt. Dergelijke social media kan zeker een toevoeging zijn op wat er al is, maar zeker geen vervanging van (in mijn ogen)
Inmiddels leven we in 2011 (bijna 2012 zelfs), en hostingruimte is niet duur meer. Tevens hoeft er geen hoog kostenplaatje te zitten aan een content management system, want veel goede cms’en zijn opensource, en voldoen hartstikke prima (WordPress is er daar eentje van, en kennelijk vind jij dat ook, want deze blog draait er op 🙂 ).
Kunnen deze vormen van Social Media iets toevoegen? Jazeker, erg veel zelfs. Is het al zover dat ze echt dingen kunnen vervangen? Dat denk ik niet. Wat vooral erg uitgelicht wordt is op welke vlakken *jij* er allemaal op vooruit gegaan bent door dingen op deze manier te doen, maar je zult toch echt je (potentiele) klant centraal moeten stellen, en niet jezelf.
Of ja, je moet uiteraard niets, want het is je eigen beslissing, maar ik vraag me af of het een verstandige is.
@Raymond Thnx voor je uitgebreide reactie. Mooi dat een blog weer van alles losmaakt. Ik zal er mijn voordeel mee doen!