Twitter is het meest oprukkende nieuwsmedium dat er is. En het snelste ook. Sneller dan de onverslaanbaar geachte radio. Want je kunt met Twitter niet alleen a la minute in 140 tekens je ‘breaking news’ melden, je kunt er zelf razendsnel een foto of kort filmpje bij uploaden. Het is niet voor niets dat veel journalisten tot de groep fanatieke twitteraars behoren. Je hebt als journalist een neus voor nieuws en als je dat nieuws dan te pakken hebt, heb je een onbedwingbare drang dat ook zo snel mogelijk te willen melden en met anderen te delen. Twitter is daar ideaal voor. Maar ook ooggetuigen van nieuwsfeiten kunnen in de nieuwsvoorziening op Twitter heel belangrijk zijn. Als je veel volgers hebt, bereikt dat nieuws ook meteen heel veel mensen. Het nadeel is dat op Twitter iederéén zich ineens journalist gaat voelen. En dan kom je in de gevarenzone terecht.
Volgers
In mijn werkomgeving bij voetbalclub PSV heeft de officiële Twitteraccount van de club al meer dan 35.000 volgers, meer dan het stadion vol dus. En mijn collega’s Thijs Slegers (VI, 13.000 volgers), Rik Elfrink (ED, 4000) en Paul Post (Omroep Brabant, 900) volgen voor hun werkgever PSV en twitteren daar ook over. Ik (@eddyjansen) heb zelf nu bijna 1100 volgers, waaronder ook een groot aantal PSV-fans. Die hopen via mijn Twitteraccount dingen te vernemen, die ze anders niet zouden weten, denk ik. Soms geef ik ze een vinger, maar zelden een hele hand! 😉
De officiële account van PSV is ‘verified by Twitter’: da’s een soort garantiezegel dat de betrouwbaarheid van de account bevestigd. Dat klopt ook wel, want PSV brengt via Twitter alleen door de directie en/of de technische staf bevestigde berichten naar buiten. Dat is voor externe journalisten wel eens lastig, want zij kennen ook vaak al het nieuwsfeit, maar zolang dat door de club niet bevestigd wordt, kun je er in feite niet meer mee dan het als sterk gerucht lanceren. En sterke geruchten zijn nog steeds geen keihard nieuws.
Onbetrouwbaar
Van geruchten wemelt het op Twitter, want iedereen blaat elkaar na uit angst het niet ‘te hebben’. Dat maakt helaas dat je je bij veel nieuws op Twitter moet afvragen of het betrouwbaar (genoeg) is. Betrouwbare bronnen als bekende media of bekende journalisten zijn er genoeg, maar er zijn evenveel onbetrouwbare bronnen. Een voorbeeld: de twitteraccount @barcastuff meldde enkele weken geleden dat PSV Afellay in de winterstop van Barcelona zou huren, zodat Afellay bij PSV aan zijn rentree voor het EK met Oranje zou kunnen werken en en-passant nog wat wedstrijden voor PSV zou kunnen spelen om ritme op te doen. Volslagen onzin natuurlijk, maar zelfs een gerespecteerd medium als Omroep Brabant –ook op twitter- nam het als nieuwsbericht over. Niet gechecked bij Afellay of zo, gewoon overgenomen. Met bronvermelding, dat dan weer wel. Maar juist in het feit dat de nieuwsvoorziening van Omroep Brabant als betrouwbaar te boek staat schuilt het grootste gevaar. Want nu wordt het bericht over Afellay ineens als ‘waar’ en ‘betrouwbaar’ gezien, terwijl insiders weten, dat Ibrahim Afellay nóóit meer voor PSV zal voetballen. Zomaar een voorbeeld om aan te geven waar mijn angst zit.
Er staat teveel klink-klaar onzinnieuws op twitter. Net zoals fake-accounts. Nog maar kort geleden leek het alsof de PSV-talenten Marcel Ritzmaier en Jurgen Locadia aan het twitteren geslagen waren, maar het waren zieke fans, die met de naam van de spelers aan de haal waren gegaan. Toegegeven, ik trapte er aanvankelijk ook in, maar had al snel in de gaten dat er iets niet klopte. Zo werd ik onlangs ook ineens gevolgd door VVV Venlo-voorzitter Hai Berden (@hai_berden). Ook een spookaccount, maar dat had ik gezien het dubieuze gehalte van de tweets al direct in de gaten.
Dat ís en blíjft het probleem van Twitter: was is betrouwbaar en wat niet! Want zolang Twitter een voor iedereen toegankelijk medium is, je onder iedere naam een account kunt openen en je zonder ‘verified’- status kunt posten wat je wilt blijft Twitter het snelste nieuwsmedium dat er is. Maar ook met minst betrouwbare! Mijn advies: check-check-dubbelcheck dus!
Geef een reactie