[Deze blog is geschreven in november 2014 in opdracht van reisorganisatie Bizztravel, http://www.bizztravel.nl]
Als je al een paar jaar aan het skiën bent en je maakt jezelf niet meer druk over een rode of zwarte piste, dan mag je jezelf gerust een gevorderde skiër noemen. Skiën heeft voor mij hetzelfde als autorijden: je kunt het leren, je kunt een test afleggen, maar echt goed skiën leer je pas door het veel te doen. Door steeds situaties goed in te schatten, goed op te letten, gevaar op tijd te zien en je aan de regels te houden. En natuurlijk door ervoor te zorgen dat je materiaal goed in orde is.
Waar ik beginners doorgaans afraad om eigen materiaal aan te schaffen, doe ik dat bij gevorderden juist niet. Juist als je al wat langer op de latten staat, is het zaak om de juiste schoenen en ski’s te hebben, die passen bij jouw manier van skiën. Ben je een toerskiër, ben je iemand van grote, royale carve-bochten of juist iemand van de snellere, korte slalom-bewegingen? Ieder type skiër heeft z’n eigen type ski’s. Je moet je daarover maar eens laten voorlichten bij een echte wintersportspeciaalzaak. Ik zelf ben 1m80 lang, maar ski op latten van net 1m60 van Atomic, die aan de voorkant ook nog eens 13 cm breed zijn. Volgens de geldende conventionele regels zijn ze eigenlijk iets te kort voor mij, maar ik vind ze prima passen bij mijn skistijl. Ik kan er korte, snelle bewegingen mee maken en ze volstaan ook prima als ik op een rustige piste grote, lange bochten maak waarbij ik de carve-mogelijkheden van mijn ski’s ten volle benut. In een van mijn vorige blogs heb ik jullie verteld dat ik qua ski-techniek best wel wat tekortkomingen heb. Juist met iets kortere ski’s compenseer ik bijvoorbeeld het feit, dat ik niet genoeg in mijn schoenen vóórover hang. De ski’s krijgen daardoor wat minder druk en dan is een iets kortere ski wel zo handig. Langere ski’s gaan bij mij dan vaker klapperen.
Hetzelfde verhaal geldt voor skischoenen. Als beginner huur je die het beste, maar als gevorderde skiër, die kilometers maakt, is het gewoon fijn om je eigen schoenen te hebben: met de juiste pasvorm, met het juiste gevoel. En, ook weer passend bij jouw skistijl! Laat je maar eens voorlichten! En het spreekt natuurlijk voor zich dat je je eigen materiaal goed laat onderhouden, waxen en slijpen. Maak je echt veel kilometers, dan zou ik dat halverwege je skiweek nog eens laten doen. Je zult het verschil wel merken!
Vaak hebben gevorderde skiërs ook behoefte aan meer ruimte en zoeken ze vaak de uitgestrektere skigebieden op. Ikzelf ben qua skien opgegroeid in het Oostenrijkse Flachau, maar daar is het skigebied redelijk beperkt en het is er best druk. Ik voel mij tegenwoordig steeds meer thuis in uitgestrekte gebieden als Espace Killy, Paradiski of Les Trois Vallees in Frankrijk, het Italiaanse Sestrieres of Solden, Hintertux of Gastein in Oostenrijk. Een goede tip is ook om eens een gids mee te nemen. Zeker als je met een groep gevorderde skiërs bent, is dat de moeite waard. Zo iemand kent het gebied als zijn binnenzak en je komt vaak op plaatsen, waar je anders niet komt. En zo’n gids kost vaak niet meer dan het tarief van een (privé)skileraar!
Oh ja, ik wil hier toch ook nog even mijn stokpaardje berijden: als gevorderde skiër draag je natúúrlijk een helm. Persoonlijk vind ik dat skien zonder helm sowieso absoluut niet meer kan. Daarvoor dreigen er op de pisten teveel gevaren en zijn er helaas nog steeds teveel kamikazepiloten die op een onverantwoorde manier de berg afsuizen. Maar een gevorderde skiër, die natuurlijk graag wil laten zien dat-ie het goed kan, draagt zéker een helm. Daarom is het des te vreemder dat skileraren van de Franse Ecole du Ski in bijvoorbeeld Tignes en Val d’Isere geen van allen een helm dragen. Over het juiste voorbeeld geven gesproken! Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat je straks zonder helm geweigerd wordt bij een skilift of dat verzekeringen niet meer uitkeren als blijkt dat je bij een skiongeval geen helm droeg. En los van het veiligheidsaspect heeft een skihelm nóg een groot voordeel. Hoe laag de temperatuur in de bergen ook is, je hebt nooit meer last van koude oren!
Geef een reactie