Het is zomer 1972 en ik mag een proefprogramma maken bij Radio Noordzee. Ik had net een paar weken mijn HAVO-diploma op zak, was dj in de regio Nijmegen en woonde in Molenhoek, iets ten zuiden van de Keizer Karel-stad.
Eén ding was al langer duidelijk: ik wilde bij de radio. Radio Veronica, Radio Noordzee, Hilversum 3: het interesseerde mij niet. Ik wilde bij de radio. Dat was de ultieme droom. Ik maakte al programma’s voor de GARO, een ziekenomroep in Groesbeek en Nijmegen, maar ik wilde naar het èchte werk. Naar Hilversum dus. Hoe ik het voor mekaar gekregen heb weet ik niet meer, maar op een gegeven moment lag er een uitnodiging in de bus van Radio Noordzee om daar een proefprogramma te komen maken. Ik zou met de trein naar Bussum gaan, waar de studio’s waren. In Hofstede Oud-Bussum.
Nu wil het toeval dat een HAVO-klasgenootje, in Molenhoek bij mij om de hoek woonde. Helly heette ze. En ze had die zomer een vriendje te logeren. Ene John de Mol. Die, zo bleek later, wel eens als technicus bij Radio Noordzee werkte. Waar zijn vader, John de Mol sr., een flinke vinger in de pap had. De Mol -ex-musicus- richtte in 1962 de Stichting Conamus op om de belangen van andere Nederlandse artiesten te behartigen. In 1964 begon hij als vertegenwoordiger bij muziekuitgever Strengholt. In 1987 richtte hij in zijn functie als directeur van Conamus de Academie voor Lichte Muziek op. Begin jaren zeventig was De Mol directeur van de zeezender Radio Noordzee International. Om de link van John de Mol sr. en jr. naar Radio Noordzee even te duiden. John de Mol was een jaar of drie jonger dan ik.
Enfin, die John de Mol die bij klasgenootje Helly op visite was, ging op dezelfde dag naar Bussum als ik. Omdat er inmiddels contact gemaakt was, reisden we samen vanuit Nijmegen met de bus en trein, hadden het onderweg over alles en nog wat en speculeerden al dat hij mogelijk als technicus bij mijn proefprogramma zou zijn. Wat uiteindelijk inderdaad ook het geval was. Grappig was dat daar ook ene Ferry de Groot rondliep, jaren later mijn chef bij NOS Langs de Lijn.
Van het proefprogramma zelf weet ik weinig meer. Het was in elk geval niet een dermate doorslaggevend succes dat het mij iets opleverde. Ik herinner mij dat ik redelijk gedesillusioneerd terug naar huis ging. Maar dit verhaal kwam deze week weer volop in mijn gedachte terug, nu John de Mol met zijn Voice of Holland zo onder een vergrootglas ligt. Ik heb ooit met hem een radioprogramma gemaakt!
John de Mol heeft het in de loop der jaren zakelijk goed gedaan. En ik ben –dat is bekend- uiteindelijk ook bij ‘de radio’ terecht gekomen, waar ik tussen 1980 en 2006 een meer dan prima werkzaam leven heb gehad. Gelukkig wel iets meer in de luwte dan John de Mol, dat dan weer wel.
Geef een reactie